Кроки назустріч H2020 #0. Як стати учасником програми Горизонт 2020

Учасником Програми є будь-яка офіційно зареєстрована юридична особа, наприклад, наукова установа, університет, державна чи приватна компанія, підприємство, фірма, асоціація підприємств, громадська організація, міжнародна організація. В окремих випадках можуть брати участь і фізичні особи (наприклад, у програмі Марії Склодовської-Кюрі).

Умови участі

  1. Як правило, проекти є партнерськими, тобто виконуються міжнародним консорціумом партнерів. Консорціум повинен налічувати як мінімум 3 організації з трьох різних країн ЄС або асоційованих країн – особливої групи «третіх» країн, учасники якої вносять фінансовий внесок до бюджету Програми.
  2. Кожна з таких юридичних осіб повинна бути заснована в країні-учасниці ЄС або в асоційованій країні.
  3. Жодні дві з трьох юридичних осіб не можуть бути засновані в одній і тій самій країні-учасниці ЄС або в асоційованій країні. Але кількість учасників від однієї країни може бути більше, чим одна.
  4. Усі три юридичні особи повинні бути незалежними одна від одної.

Хто може брати участь в Горизонт 2020?

  • у проекті повинні брати участь не менше трьох юридичних осіб (будь-яка юридична особа, заснована в країні ЄС або асоційованій країні);
  • кожна з таких трьох юридичних осіб має бути заснована в трьох окремих країнах ЄС або асоційованій країні;
  • усі три юридичні особи мають бути незалежними одна від одної.

Право на фінансування від ЄС мають такі учасники:

  • будь-яка юридична особа, заснована в країні ЄС або асоційованій країні будь-яка міжнародна організація з участю ЄС;
  • будь-яка юридична особа, заснована в третій країні, визначеній

З липня 2015 року Україна є асоційованим членом програми Горизонт 2020, тому має можливість користуватися тими ж привілеями, якими користуються крани ЄС.

«Горизонт 2020» відкритий для участі всіх «третіх» країн, тобто практично для всього світу. Партнери з цих країн беруть участь у консорціумі додатково до мінімально необхідного числа партнерів з ЄС / АС. При цьому відносно фінансування «третіх» країн Єврокомісія використовує диференційований підхід.

Згідно зі Стратегією міжнародного співробітництва ЄС у сфері науки та інновацій, прийнятої в 2012 р. (під міжнародним розуміється співробітництво з країнами, які не є членами ЄС), організації з індустріально розвинених країн (США, Канади, Японії, Південної Кореї, Австралії, Нової Зеландії), а також з Бразилії, Білорусі, Індії та Китаю, як правило, запрошуються до участі в проектах за власні кошти. З цими державами ЄС має намір співпрацювати в двосторонньому форматі на основі довгострокових дорожніх карт і на принципах рівності та взаємної вигоди, що має на увазі співфінансування країнами-партнерами спільної діяльності і допуск вчених з ЄС у їх національні програми.

Один з членів консорціуму є його координатором. Саме він бере на себе основну частину роботи з підготовки заявки, а у разі рішення про фінансування проекту – керівництво його реалізацією і посередницьку роль між виконавцями і Європейською комісією. Якщо в умовах конкурсу не вказано інше, координатором, як правило, є партнер з ЄС / АС. У юридичних правилах, однак, обмеження по даному питанню відсутні.

Основні правила участі у программі

  • Науково-технічна та інноваційна діяльність підтримується через проекти.
  • Проект реалізується на основі грантової угоди-контракту (Grant agreement) між Європейською комісією та консорціумом.
  • Члени консорціуму (Beneficiaries) незалежно від того, яку країну вони представляють, мають рівні юридичні права і обов’язки.
  • Основною мовою Програми є англійська.
  • Вся юридична і наукова документація, включаючи звіти і листування між партнерами, ведеться англійською мовою.
  • Реєстрація в якості учасника РП, подача заявки, підготовка до підписання грантової угоди та подання звітів, у тому числі фінансових, здійснюються через Інтернет.
  • Кошти для реалізації проекту надходять з Єврокомісії на рахунок координатора, а той, у свою чергу, розподіляє їх між партнерами. Валютою Програми є євро.
  • Проект розбитий на звітні етапи.
  • Кошти перераховуються поетапно у вигляді авансу на виконання чергового етапу робіт після підписання грантової угоди та / або затвердження Єврокомісією звіту за попередній етап.
  • Фінальний платіж перераховується після затвердження заключного звіту про виконання проекту. Бюджет проекту включає стандартні статті витрат – зарплату, обладнання, відрядження, інші прямі витрати, накладні (25% від загальної суми прямих витрат).
  • Права на інтелектуальну власність, отриману в результаті проекту, належать партнерам.
  • Для розподілу прав між собою партнери до підписання контракту укладають угоду консорціума (Сonsortium agreement).
f_H2020