Кроки назустріч H2020 #2. Визначте власну стратегію для участі у конкурсі

Існує два способи організації партнерських проектів: перший – ініціювати власний проект, другий – приєднатися до проектної ідеї, запропонованої іншими. Ініціюючи проект, вчений вже на самому початку повинен оцінити, чи є ідея, що лежить в його основі, інноваційною, і наскільки вона затребувана промисловістю і кінцевими користувачами. Ще один найважливіший момент – це європейське охоплення, яке повинно бути притаманне кожному проекту. Програма не підтримує дослідження національного рівня або розробки в інтересах однієї країни, тому ідея проекту повинна мати загальноєвропейське значення (на сленгу Єврокомісії – “European dimension”).

Формулювання власної проектної ідеї, формування висококваліфікованого і дієздатного консорціуму з представників різних країн, підготовка і написання конкурентоспроможної заявки, яка повністю відповідає вимогам Європейської комісії, повинна бути представлена гарною англійською мовою, – все це вельми складна робота, яка вимагає спеціальних навичок. Тому цей шлях ми рекомендуємо тільки досвідченим учасникам міжнародного співробітництва, за плечима яких не один спільний проект. Всім іншим ми радимо йти по іншому шляху – постаратися знайти тих, хто вже налаштувався на підготовку заявки за обраною вами темі, і запропонувати себе як партнер.

У консорціумі партнери виконують різні функції (ролі), до яких належать:

к

оординатор проекту (контактує з Європейською Комісією з усіх питань, пов’язаних із підготовкою заявки й виконанням проекту, відповідає за розподіл фінансування між партнерами й за складання звітів, погоджує інші документи й організаційні питання з Єврокомісією). Координатор проекту може бути як із числа країн-членів Європейського Союзу, так і з України (але у зв’язку з малим досвідом участі українських підприємств та науковців у європейських проектах це ускладнено);

к

ерівник Робочого пакету (Work Package Leader) відповідає за виконання певної частини або деякого завдання проекту. Він контролює виконання цих робіт і доповідає консорціуму про одержані результати;

 

п

артнер (несе відповідальність тільки за доручену йому роботу). Партнер доповідає керівникові Робочого пакету або координаторові проекту про ступінь виконання робіт, включаючи фінансову й наукову сторони. Участь партнера в реалізації проекту може обмежуватися до матеріальної (наприклад, надання конференційного приміщення, обладнання) або кадрової допомоги (наприклад, участь у реалізації проекту працівників чи волонтерів іншої організації), але зазвичай партнерство несе із собою навантаження щодо активної участі в підготовці, розробці проекту, його подальшій реалізації.

Для побудови ефективного консорціуму слід прийняти до уваги:

  • відповідність підбору партнерів цілям проекту;
  • досвід та ентузіазм потенційного координатора;
  • зацікавленість у проекті всіх партнерів та відсутність у консорціумі прямих конкурентів;
  • збалансованість консорціуму за географічним розташуванням, досвідом та спеціальними знаннями, масштабами організацій;
  • репутацію всіх партнерів;
  • наявність мовного бар’єра та культурних відмінностей між партнерами;
  • довіру та бажання довгострокового співробітництва між партнерами.
f_H2020