Істинна революція в освіті

Справжня революція в освіті виникне не за рахунок технічних засобів (на те вони й засоби). Відбувається повернення до найголовнішої складової навчання, що була і буде завжди. Була навіть тоді, коли освіти, як масового інституту, ще не існувало.

Що це?

Це спілкування вчителя і учня, в процесі якого головна роль вчителя є не стільки в повідомленні фактів, скільки в прищепленні важливих навичок, звичок, морально-етичних принципів, здатності долати перешкоди, любити, поважати, прощати, мріяти, нарешті.

Все це забезпечують не лекції, а живий контакт, в процесі якого учень розділяє місію вчителя, і вчиться саме для того, щоб бути максимально корисним. І зараз епоха масової освіти, як не дивно, закінчується, тому що будь-які абстрактні знання легко переходять у формат інформації, який легко доступний.

Приходимо висновку, що платні лекції – це анахронізм, і поступово вибір лекцій і їх доступність за рахунок різних агрегаторів збільшиться настільки, що не буде жодної причини платити за них.

Парадигма закритості знання змінюється відкритістю

Знання (одиниця знання) стрімко втрачають цінність, тому що вони більш не визначають рівень нашої успішності. Успішність визначається не тим, що ми знаємо, а нашою здатністю щось творити, досягати результату, висувати і втілювати ідеї. Знання про це немає, тому що ця здатність випливає з практики, навичок, а головне з якостей нашої особистості.

Не книги дають нам навички, а нескінченні вправи. Не вправи дають нам силу, а нескінченні помилки і падіння, після яких ми встаємо. Не помилки нам дають результат, а їх аналіз та виправлення.

І кожен раз ми не лише вчимося, не лише вдосконалюємо свої навички, але міняємо свою особистість.

Що потрібно, щоб наші спроби не були безплідні?

Нам потрібен той, хто може давати зворотний зв’язок, розбирати помилки, вчити мислити інакше, іноді витирати соплі, а іноді і дати чарівний пендель. Це ментор, і роль його буде зростати.

Про що це говорить?

Цінність одиниці знання прямує до нуля, а ось вартість уваги того, хто дійсно здатний змінювати Вас – лише зростає.

У термінах бізнесу вартість бібліотек буде неухильно знижуватися, а цінність людей і співтовариств неухильно зростатиме.

НавчанняСтратегія