Project Hub на базі технології TW5 Farm

Ведення власного інформаційного ресурсу в мережі Інтернет у вигляді тривіального односторінкового сайту, блогу потребує роботи автора з технічним налаштуваннями та дизайном сайту. Відповідно до завдань та цілей може постати необхідність використовувати ресурс як середовище загальнодоступної вільної “онлайн-енциклопедії” ваших статей. Система Вікі пропонує самодостатню замкнену екосистему, коли всі дані і код зберігаються компактно. Це надає перевагу в тому, що вікі не потребує ресурсів ззовні, а всі завдання вирішуються всередині все, що потрібно автору зосередитись на публікації власної інформації та простих правилах розмітки тексту. TW5 Farm – це метод централізованої підтримки декількох вікі у мережі інтернет.

Концептуально технологія розкладається на такі фази:

  • Підготовка окремої вікі інструментами Tiddlywiki групою авторів на власних локальних комп’ютерах.
  • Під час створення змісту автори синхронізують фолдер вікі через хмарний Гугл Диск.
  • Для кожної вікі редактор попередньо створює репозитарій вікі на сервісі Github, з якого потім відбувається опублікування в інтернеті з допомогою сервісу Github Pages.

Чудовою властивістю технології TW5 Farm є функція автоматизованого збирання інформації про всі вікі, що включені до колекції, та представлення в окремій центральній вікі. Приклад такого центрального каталогу для колекції вікі під назвою *Project Hub* доступний за адресою https://protw.github.io/.

Для забезпечення цієї функції кожна вікі містить стандартизований тідлер $:/boa/logo (так в Tiddlywiki називають окремі статті), в якому міститься інформація, необхідна для представлення вікі назовні.

Ядром технології є скрипт tw_builder.m, написаний мовою програмування високого рівня Octave. Редактор запускає цей скрипт на своєму комп’ютері. Скрипт оновлює інформацію про вікі в репозитарії Github, оновлює інформацію про колекцію вікі, готує і проводить процес публікування в інтернеті.

Код скрипта, додаткові ресурси і опис технології у вигляді окремої вікі розташовані за адресою https://github.com/protw/twfarm. Вікі з описом технології оприлюднена за адресою https://protw.github.io/twfarm.

Для повноцінної роботи автор має вміти писати тексти у Tiddlywiki, а також встановити на своєму комп’ютері:

Редактору для запуску скрипта tw_builder.m додатково до вищезазначеного списку треба встановити на своєму комп’ютері Octave, а також бібліотеку функцій fangq/jsonlab для роботи з даними формату JSON та програмне забезпечення з контролю версій – git.

Проектний Офіс НАУ відкриває PROJHUB – середовище для швидкого та зручного публікування відкритих інформаційних матеріалів у форматі Вікі. Запрошуємо до оприлюднення власних матеріалів, науковців, викладачів, студентів та всіх зацікавлених авторів.