Прорив у третій вимір

Команда Проектного офісу Національного авіаційного університету розпочала роботу у новому напряму – опанування технології SfM. Минулого тижня протестували повний цикл фотограмметрії:

  • натурна аерофотозйомка;
  • обробка отриманої серії знімків з допомогою технології SfM аж до ортофотоплану та тривимірної моделі;
  • публікація тривимірної моделі для перегляду у відкритому доступі в інтернеті через звичайний бравзер.

SfM (скорочення від «Structure form motion» тобто «Структура з руху») – це метод діапазонної візуалізації, що являє собою процес оцінювання тривимірної структури з послідовності геопозиціонованих двовимірних зображень. Простими словами, маючи певну кількість 2D цифрових фотографій, отриманих з допомогою звичайної цифрової фотокамери (чим більше тим краще), можна відтворювати об’єкти в тривимірному просторі. Цей метод застосовується в галузі комп’ютерного бачення.

– Вікіпедія

11 березня 2021 наші колеги Сергій (Кодьєв) і Євген (Бовсуновський) провели аерофотозйомку кварталу м. Ірпінь, де розташована місцева середня школа № 12. Перед тим Олег (Бондаренко) розібрався з установкою програмного забезпечення WebODM, а також Docker Desktop на Windows 10. В результаті того ж вечора був отриманий ортофотоплан кварталу зйомки (фото нижче):

З побудовою 3D-моделі прийшлося поборотися. Але завдяки пораді Will Welker (автор Youtube каналу Will W) ми переорієнтувались з Blend4Web на Verge3D.

Таким чином, для отримання 3D-моделі місцевості був використаний програмний продукт Blender вкупі з Verge3D. Перший результат, як той «перший млинець» – вийшов відверто «гливким». Але поставлена мета була досягнута – ми провели повний технологічний тестовий цикл фотограмметрії від ідеї до публічного представлення результату, який ви можете бачити нижче:

Історично технологію SfM було вирішено освоювати у рамках проекту TreeMap, основною метою якого є розробка інструментарію для інвентаризації, моніторингу та ефективного менеджменту зелених насаджень міста (а потенційно – й інших об’єктів благоустрою та архітектури) із активним залученням до даного процесу громадськості.

Додатково, у якості практики та бонусу, погрались із іншими, меншими об’єктами – фігуркою супергероя та бюстом людини. Результати цих експериментів представлені нижче.

Прорив у третій вимір здійснено. Продовжуємо рух.
p_treemapt_NauprofНовинаТехнологія