«Розумний» самосортуючий смітник Bin-e

“Розумний” смітник Bin-e

Вересень 2020

Квітень 2021

У вересні 2020 до наших добрих друзів і партнерів – ГО НЕЦУ звернулась польська приватна компанія Bin-e, із пропозицією партнерства для подачі із проектом на конкурс Polish Challenge Fund для отримання фінансування від Програми Розвитку ООН (UNDP).

Головною метою діяльності Polish Challenge Fund (PCF) є сприяння передачі польських ноу-хау, технологій та інноваційних рішень у галузі зелених технологій та ІКТ до країн-партнерів Polish aid. В свою чергу, ініціатива UNDP BOOST Solutions for COVID-19 for Ukraine and Belarus, що реалізується через PCF, зосереджена на пошуку інноваційних рішень для викликів у сферах діджиталізації, економіки та добробуту, і націлена на вирішення проблем розвитку, зокрема, в нових умовах, створених поширенням COVID-19, із реалізацією обраних проектів в Україні та Білорусі.

Компанія Bin-e займається розробкою «розумних» смітників на базі штучного інтелекту, розроблених для використання у громадських приміщеннях, що автоматично сортують та стискають відходи, контролюють рівні власного заповнення, обробляють та надають дані через спеціальний застосунок для максимально зручного та ефективного поводження з відходами.

В цілому проблема утилізації (utility – англ. корисність) сміття є надзвичайним сучасним викликом людству, а надто Україні. Сортування ж сміття є частиною цього циклічного ланцюга перетворень матерії-енергії. Сортування побутових відходів чи о вдома, чи то в школі, або в інших публічних місцях є елементом виховання і маркером вихованості спільноти. 

До того ж більшість громадських місць є найбільш вразливими в сенсі розповсюдження пандемії, і забезпечення безпечної утилізації відходів є одним із пріоритетних завдань. В рамках проекту PCF-BOOST, компанія розробила нову версію смітника, яка вирішує проблеми, пов’язані з COVID-19. Нові функції включають:

  • Антибактеріальна технологія покриття приладу іонами срібла;
  • Внутрішня УФ-лампа для дезінфекції відходів;
  • Автоматичне сортування парамедичних відходів підвищеної небезпеки (маски, рукавички, бахіли).

До НЕЦУ компанія Bin-e звернулась із пропозицією спільної презентації та тестування нового прототипу на території України, а також локалізації функціоналу та застосунку українською мовою. Таким чином, з допомогою Проектного офісу НАУ, один такий прилад було встановлено у студентському просторі NAU HUB, де він і пробуде щонайменше до 16го квітня 2021 року.

f_UNDPt_Nauproft_NECU