Завершення проєкту AirZOOM

AirZOOM

7 січня 2018 року

31 грудня 2020 року

2020 рік для команди Національного авіаційного університету закінчився на високій ноті – довгоочікуваним завершенням проєкту AirZOOM. Для тих, хто не знайомий із ідеєю, AirZOOM – це відкрита  мережа моніторингу якості атмосферного повітря, з визначенням вмісту пилу та шкідливих газів, фіксації даних про забруднення та доступного й прозорого інформування громадян.

Ідея проєкту виникла не від нестачі роботи або надмірної нудьги команди, а через занепокоєння команди якістю повітря, недоліками державної системи моніторингу, а також часту неможливість підтвердити автентичність/ достовірність інформації, коли йдеться про децентралізовані мережі. Це призвело до активного та глибшого вивчення проблеми та, власне, пошуку шляхів її вирішення.  

Після подачі проєктної ідеї на програму Горизонт 2020 у 2018 році, та подальшого її доопрацювання, проєкт набув нинішнього вигляду й 22 червня 2019 року отримав статус переможця Громадського Бюджету 2019


Члени команди під час агітаційної кампанії за проєкти Громадського бюджету 2019

У жовтні 2020 року нарешті відбувся офіційний тендер Київської міської влади на предмет закупівлі проєктної пропозиції. 

Після отримання статусу переможця – 22 червня 2019 і наступний крок – початок тендерних процедур 25 вересня 2020 розділяють 1 рік і 3 місяці. Тобто замість того, щоб розпочати реалізацію проєкту, як належить, разом з початком 2020 року, команда майже 9 місяців примушувала велетенську бюрократичну махіну КМДА виправляти їхні ж тривіальні помилки і рухатись у накресленому планом напрямку.

Переможцем тендеру і виконавцем робіт визначено ТОВ УКРЕКОКОНСАЛТ. Серед іншого було залучено європейську компанію-виробника Airly, що спеціалізується на виробництві датчиків атмосферного моніторингу, первинній обробці та візуалізації даних. Хід реалізації можна переглянути за посиланням.

У якості пілотних ділянок для встановлення датчиків було обрано 10 шкіл міста Київ.


Мапа розміщення датчиків

Для чого моніторити забруднення повітря навколо шкіл? Ви не можете керувати тим, що не вимірюєте. Школи можуть вибрати інформацію про якість повітря з державних станцій моніторингу. Але ці станції можуть бути на відстані багатьох кілометрів і, тому, є нерепрезентативними з точки зору локальних джерел забруднення та мікро-кліматичного впливу, а також не забезпечують інформацією про зміну забруднення повітря у реальному часі. Школи, користуючись даними моніторингу забруднення повітря, мають можливість і захищати, і виховувати.

 

Відображення показів датчиків для десктоп застосунку та з мобільного застосунку Airly, що можна скачати з Google Play Market або з App Store.

 

Установка датчиків для моніторингу якості повітря Airly у Ліцеї 241

За попередньо досягнутої домовленості з кожною серед 10 шкіл (по 1 одній з кожного району м. Київ) на фасаді школи було встановлено по 1 датчику. Всього встановлено 10 датчиків двох типів:

  • 8 – для вимірювання пилу та метеорологічних параметрів;
  • 2 – для вимірювання пилу, газів озону, діоксиду азоту та метеорологічних параметрів. 

Також було розроблено та наповнено два сайти: 

  • перший про концепцію та історію реалізації проєкту https://protw.github.io/airzoom 
  • другий є, власне, документацією на встановлене обладнання і програмне забезпечення системи моніторингу, що було передано замовнику – https://protw.github.io/azreal

Команда проєкту планує розвивати напрямок моніторингу якості повітря територією України. Зокрема, готуємо ребрендинг у співпраці з закордонним дизайнером. Отже, у разі виникнення пропозицій до співпраці, ми відкриті до обговорення. Координати: https://protw.github.io/oleghbond

Ми вітаємо усіх із настанням нового, 2021-го року, а команду й партнерів із завершенням чергового спільного починання. Дякуємо нашим партнерам та союзникам за допомогу та підтримку, бажаємо усім читачам більше здоров’я та чистого повітря. 

p_AirZoomt_naupfort_Nauprof