Кроки назустріч H2020 #5. Підготовка проектної пропозиції

Новачкам рекомендовано починати співпрацювати в Робочій програмі (РП) в ролі рядового партнера, не беручи на себе відповідальності за формування консорціуму і підготовку заявки. Це не означає, однак, що ми пропонуємо вам пасивну роль спостерігача.

Навпаки: чим раніше ви ввійдете в консорціум, тим більш активну роль будете грати в розробці проекту та написанні заявки, тим повніше будуть відображені в ній інтереси вашої організації.
Тому важливо мати уявлення про структуру заявки.

Заявка складається з двох частин:

  • «А» – адміністративна інформація про проект і партнерах, а також бюджет;
  • «В» – власне науковий проект.

Частина А являє собою набір адміністративних форм, що включає:

  • загальні відомості про проект;
  • інформацію про партнерів і дані контактних осіб;
  • бюджет і його розподіл між партнерами;
  • таблицю, що відбиває ставлення проекту до етичних проблем (наприклад, робота зі
    стовбуровими клітинами, експерименти на тваринах і т. д.).

З перерахованого набору організація-партнер заповнює тільки форму А2, решта – робота координатора. Причому за наявності ідентифікаційного коду необхідно заповнити лише інформацію про контактну особу, решта дані вводяться у форму автоматично.

Частина А заповнюється on-line.

У частині В описуються цілі і завдання проекту, відповідність Робочій програмі, пропонована концепція і підходи, вказуються методи дослідження, пояснюється, яким чином проект має намір поліпшити існуючий стан речей, в чому саме полягає його інноваційний характер у порівнянні з доступними на ринку продуктами або послугами.

Також наводиться опис передбачуваних результатів, а також заходів, які планує використовувати консорціум для їх досягнення. До числа таких заходів належать, зокрема, заходи щодо поширення результатів проекту, в тому числі у відкритому доступі, їх впровадження, захист прав інтелектуальної власності та ін.

Виконується детальний опис плану виконання проекту.

Проект розбитий на етапи (Tasks), а ті, у свою чергу, – на окремі задачі (Work packages). Можлива паралельна реалізація декількох етапів (завдань).

Крім того, розрізняють два типи результатів: проміжні (Milestones) та основні (Deliverables).
План виконання проекту включає:

  • Короткий опис структури плану, а також його етапів і завдань у часових (Gantt chart);
  • Детальний опис кожного етапу і запланованих у його рамках проміжних і основних результатів (таблиця);
  • Графічне представлення структури проекту і взаємозалежності окремих етапів (Pert chart).

Крім того, в цьому ж розділі описуються:

  • Структура і порядок управління проектом;
  • Бюджет (обгрунтування цифр, представлених в частині А);
  • Консорціум як єдине ціле;
  • Члени консорціуму окремо;

Етичні аспекти (обгрунтування відповідей, представлених в частині А).

Для кожного розділу заявки встановлено ліміт за кількістю сторінок.

Кожен партнер зобов’язаний подати опис своєї організації (напрями діяльності та основні результати в прив’язці до тематики проекту, ключові виконавці та коротка інформація про них). Як правило, на кожного партнера дається одна сторінка, тому інформація про організацію повинна бути максимально короткою і достатньою.

Для написання частини В використовується шаблон, який координатор викачує з Порталу учасника після реєстрації заявки. Шаблон для різних типів проектів має невеликі відмінності.

Частина В розробляється у форматі Word. Готова частина В у форматі pdf завантажується в заявку і подається разом з частиною А.

Мінімальний обсяг інформації, який рядовий партнер повинен надати координатору, включає:

  • Ідентифікаційний код учасника;
  • Відомості про контактних осіб (подається координатору або заповнюється самостійно online);
  • Опис своєї організації та основних виконавців;
  • Орієнтовну середню вартість 1 людино-місяців роботи в проекті (Person month rate) в євро.

Ця цифра повинна орієнтуватися на заробітну плату запланованих основних виконавців і включати всі стандартні податки на заробітну плату (соцстрах та інші). Партнер має право і повинен ознайомитися з розподілом робіт, пропонованих координатором. Він має право вносити зауваження та пропозиції за характером, обсягами і термінами виконання тих завдань, у реалізації яких він бере участь, а також інші пропозиції та зауваження, спрямовані на поліпшення заявки. Крім цього мінімуму, координатор може просити партнера приймати участь у написанні окремих розділів заявки, представити дані по країні і т.д. Чим уважніше партнер вивчив заявку, чим більш активно бере участь у її підготовці, тим повніше і точніше в ній будуть враховані його наукові та фінансові інтереси.

f_H2020