Найчистіший двигун майбутнього

Найчистіший двигун майбутнього – 3,5 мільйони євро

20 травня 2019 року

Метою цього призу є стимулювання розвитку технологій нового покоління двигунів та силових трансмісій з використанням традиційних видів палива. Це має зменшити викиди забруднюючих речовин у реальних умовах руху до найнижчого можливого рівня з метою покращення якості повітря в європейських містах, одночасно забезпечуючи кращу економію палива та зниження викидів CO2 у тих самих реалістичних умовах випробувань.

Для чого цей приз?

Вплив на здоров’я, пов’язаний з якістю повітря в європейських містах, має бути вирішено в довгостроковій перспективі разом з декарбонізацією транспорту.

Цей приз призначений для зменшення забруднення нових транспортних засобів, що використовуватимуть бензин або дизельне паливо та їх низькі суміші на біопаливі, що є на ринку. Хоча очікується, що гібридизація та електрифікація відіграватимуть важливу роль, зменшення викидів звичайних двигунів все одно матиме важливе значення.

Додатково:

  • За даними Європейської агенції з навколишнього середовища, забруднення повітря є найвищим екологічним фактором ризику передчасної смертності в Європі.
  • Випробування підтверджують, що викиди NOлегких автомобілях суттєво відрізняються між показниками лабораторних випробувань та фактичними показниками на дорозі, при середніх розбіжностях у 4-7 разів навіть на найновіших автомобілях.
  • Дослідження ВООЗ показують, що вплив забруднюючих речовин в атмосфері під час вагітності пов’язаний з несприятливими результатами народження, включаючи зменшення росту плоду, передчасні пологи і перервану вагітність.
  • Останні дослідження забруднення повітря свідчать, що такий вплив може суттєво позначитися на розвитку дітей молодшого віку та викликати в подальшому такі захворювання, як алергія, астма або діабет.

Виклики

Призом Горизонту «Найчистіший двигун майбутнього» будуть удостоєні учасники рішення, інтегрованого в прототип системи, яка буде здатна продемонструвати зменшення викидів забруднюючих речовин і зменшення споживання палива у реальних умовах, без втручань в операційні можливості транспортного засобу.

Терміни

Конкурс було впроваджено 20 квітня 2016 року з кінцевим терміном – 20 серпня 2019 року. Потенційним учасникам пропонується зареєструватися на конкурс до 20 травня 2019 року. Приз вручать на початку 2020 року.

Правила конкурсу доступні онлайн.

f_H2020