Радикально альтернативний житловий комплекс в Сінгапурі “The Interlace”

«The Interlace» («пересікаючий») – цей незвичайний житловий комплекс став ще однією дивовижною пам’яткою Сінгапуру. Сміливе конструктивне рішення, яке полягає в переході від стандартної вертикальної забудови району до горизонтальної, принесло заслужену славу архітектурному бюро OMA.

31 багатоквартирний 6-поверховий будинок однакової довжини покладений горизонтально в гексагональну форму для створення восьми широкомасштабних відкритих і проникних дворів. «Радикально альтернативний» – так характеризують цей комплекс експерти і фахівці, особливо підкреслюючи повна відсутність звичних «баштових» структур.

Від стандартного вертикального – до незвичайного горизонтального розташування житлових блоків

Основні характеристики «The Interlace»: загальна площа території – 8 гектарів, загальна площа приміщень – близько 170 тис. кв. метрів, на якій розмістилося 1040 квартир різних розмірів з великими відкритими просторами і озелененням. Площа різноманітних сервісних приміщень – близько 24 тис. кв. метрів. Горизонтальні житлові блоки утворюють незвичайну «вертикальну село» з приватними і громадськими дахами. Ландшафтні тераси, каскадні балкони і сади на загальнодоступних дахах ще більше підсилюють присутність живої природи.

Житловий комплекс був побудований після ретельного екологічного аналізу сонячних, вітрових і мікрокліматичних умов конкретного місця, що дозволило уточнити і оптимізувати розташування окремих житлових блоків. Архітектори особливо пишаються показником озеленення району в 112%, який досягнутий завдяки багаторівневим вертикальним зеленим зонам.

Тераси забезпечили 112% озеленення

Німецький архітектор Оле Шеера (Ole Scheeren), який очолює команду OMA в цьому проекті, так характеризує комплекс: «Проект розглядає проблеми спільного використання простору і соціальних потреб в сучасному суспільстві і одночасно реагує на питання спільного проживання і індивідуальності, пропонуючи безліч внутрішніх і зовнішніх просторів, характерних для тропічного контексту».

Незвичайний район на фоні звичних вертикальних будівель