Програма авіаційних досліджень в Європі на наступне 10-річчя

Європейська Комісія веде активну підготовку до старту наступної Рамкової програми з досліджень та інновацій, яка матиме назву Horizon Europe і почнеться з 2021 року.

Зокрема, в рамках цієї програми планується нове спільне технологічне партнерство з авіаційних досліджень та інновацій Clean Aviation Partnership, що буде наслідувати діючу зараз програму Clean Sky 2.

Нещодавно науковий комітет CleanSky2 оприлюднив дуже цікавий документ під назвою “Програма авіаційних досліджень в Європі на наступне десятиріччя. Фактично цим документом визначені магістральні напрямки європейських досліджень в авіаційній галузі на найближче майбутнє. Можна з великою вірогідністю стверджувати, що напрямки з цього документу в тій чи іншій формі стануть темами для проектів Clean Aviation Partnership.

Тому, якщо вас та ваші підрозділи або команди може зацікавити участь у майбутніх проектах Clean Aviation Partnership, рекомендуємо:

  • уважно почитати доданий документ;
  • визначитись, чи беруть ваші підрозділи або команди участь у дослідженнях у напрямках, що відповідають цьому документу;
  • можливо, навіть, дещо відкоригувати програми ваших досліджень, щоб відповідати магістральним напрямам Європи.

У будь-якому разі, документ дає досить зрозумілу картину того, куди розвиватиметься європейська авіація у найближчі роки.

Сподіваюсь, таке розуміння допоможе більш активній участі українських інституцій та компаній в майбутніх проектах, що фінансуються Єврокомісією спільно з провідними авіаційними компаніями ЄС.

З подякою за надану інформацію та поради п. Ігорю Рибальченку, ХАІ.

Завантажити: Clean Sky Scientific Committee (SciCom) for submission to the Clean Sky Joint Undertaking